Incoterms

Incoterms 2020

Importeer of exporteer jij ook goederen van of naar het buitenland buiten de EU? Dan heb je te maken met internationale commerciële voorwaarden (International Commercial Terms), ook wel incoterms genoemd. Wanneer je producten gaat verzenden, zet je altijd de incoterms op je commercial invoice.

Dag in dag uit regelen wij als expediteur het transport voor anderen. Het is daarom erg belangrijk om goed voorbereid te zijn en miscommunicaties tussen de koper en de verkoper, dan wel de importeur/exporteur, te voorkomen. Het maken van duidelijke afspraken is dus erg belangrijk. Over de verdeling van kosten, risico’s en wat je als koper of verkoper moet regelen bij de douane. Maar ook over wie het transport en de verzekering regelt, ook wel bekend als de verplichtingen.

Deze afspraken over de rechten en plichten van koper en verkoper zijn internationaal vastgelegd in de incoterms. In dit artikel leggen wij zo kort mogelijk uit wat ze precies zijn, welke verschillende er zijn en welke incoterms wij aanbevelen.

Let op! De incoterms vormen op zichzelf géén verkoopovereenkomst.

Wat is een incoterm?

Incoterms zijn de afspraken over wie wanneer verantwoordelijk is voor het regelen van vervoer, de kosten en wie wanneer het risico draagt van schade of verlies. Ze bieden duidelijkheid. Daarnaast worden ze elke 10 jaar herzien en zijn ze internationaal toegankelijk. Zo zijn de incoterms in meer dan 30 talen beschikbaar. De meest recente versie komt uit 2020. De versie daarvoor was incoterms 2010.

Belangrijkste functies van de incoterms

  • Kostentoerekening: welke contractpartner draagt welke kosten?
  • Verdeling van de verplichtingen: welke contractpartner neemt welke verplichtingen op welke route op zich?
  • Risico-overdracht: welke contractpartner dekt welk risico op welk moment in tijd?

Welke incoterms zijn er precies?

In 2020 zijn elf incoterms opgesteld met daarin de voorwaarden en verplichtingen voor koper en verkoper. Hierbij zijn CFR, FOB, FAS en CIF specifiek gericht op zeevracht en de overige zeven zijn voor alle andere vervoersmiddelen. Bij de ICC (International Chamber of Commerce) incoterms is de plaats van overdracht erg belangrijk. Hierbij gaat het om de overdracht van de goederen tussen koper en verkoper en daarbij de kosten, risico’s en verplichtingen. Deze plaats kan een zeekade, vervoersmiddel, opslagplaats of een grens zijn.

Het belangrijkste verschil tussen deze International Commercial Terms is het punt waarop het risico verschuift van verkoper naar koper. Dus vanaf welk moment de koper verantwoordelijk is voor:

  • De kosten van transport;
  • Het risico van verzending;
  • De verzekering.

Incoterms geschikt voor alle modaliteiten

EXW – Ex Works

Bij de Incoterm 2020 – Ex Works heeft de verkoper de minste verplichtingen. Die zet op de afgesproken plaats de goederen klaar voor de koper. De plaats is hier vaak zijn bedrijfspand, werkplaats of opslagruimte. Hier exporteert en importeert de koper. Die loopt het risico en draait op voor alle kosten. Ex Works is geschikt voor alle modaliteiten. Deze Incoterm staat in Nederland ook wel bekend als “Af Fabriek”.

FCA – Free Carrier

De FCA Incoterm 2020 legt de verkoper iets meer verplichtingen op dan Ex Works. De verkoper draagt zijn goederen op een afgesproken plaats over aan (de vervoerder van) de koper. De verkoper betaalt voor vervoer naar die plaats en draagt het risico daar over zodra de goederen geladen zijn. De Incoterm FCA staat in Nederland ook wel bekend als “Vrachtvrij tot Vervoerder”.

CPT – Carriage Paid To

Bij de CPT Incoterm 2020 betaalt de verkoper het volledige vervoer. De risico’s worden echter al overgedragen, zodra de eerste vervoerder in bezit is van de goederen. Hierdoor zijn bij CPT de plaats of het punt waar de goederen worden overgedragen en de eindbestemming van de goederen. De terminal handling charges (THC) zitten niet standaard bij de CPT-prijs inbegrepen. Als koper is het daarom handig om dit na te vragen om niet voor verrassingen te komen staan. De Incoterm CPT staat in Nederland ook wel bekend als “Vracht Betaald tot”.

CIP – Carriage And Insurance Paid To

De Incoterm 2020 CIP is vergelijkbaar met de Incoterm CPT. Echter betaalt de verkoper voor zowel het vervoer als de verzekering tot de bestemming. Het risico gaat net als bij CPT over wanneer de goederen worden overgedragen aan de eerste vervoerder. Wel dient de verkoper een ladingsverzekering af te sluiten die de goederen dekt vanaf het moment dat ze worden overgedragen tot de eindbestemming. De CIP Incoterm staat in Nederland ook wel bekend als “Vracht en Verzekering Betaald tot”.

DAP – Delivered At Place

Bij de Incoterm 2020 DAP draagt de verkoper alle risico’s over wanneer de goederen de afgesproken plaats hebben bereikt. De verkoper is dus verantwoordelijk tot lossing. Tot lossing regelt de verkoper het vervoer, betaalt de kosten en loopt het risico van verlies of schade. De DAP Incoterm staat in Nederland ook wel bekend als “Geleverd ter Bestemming”.

DPU – Delivered At Place Unloaded

De Incoterm 2020 DPU is vergelijkbaar met de Incoterm DAP. Echter is de verkoper niet verantwoordelijk tot lossing, maar tot en met lossing. Daarom brengt de DPU Incoterm veel verplichtingen mee voor de verkoper. De DPU Incoterm staat in Nederland ook wel bekend als “Geleverd ter Bestemming en Gelost”.

DDP – Delivered Duty Paid

De DDP Incoterm 2020 brengt de meeste verplichtingen met zich mee voor de verkoper. Die regelt en betaalt het vervoer tot de afgesproken bestemming. Ook is die verantwoordelijk voor de inklaring en eventuele invoerheffing. Daarnaast draagt die het risico tot het moment dat de goederen, ongelost, worden overgedragen aan de koper op de afgesproken bestemming. De Incoterm DDP staat in Nederland ook wel bekend als “Geleverd Rechten Betaald”.

Incoterms 2020 geschikt voor zeevracht:

FAS – Free Alongside Ship

De verkoper levert de goederen in de afgesproken verschepingshaven. Hij zet ze naast het geboekte schip. Dit houdt in de praktijk vaak in dat de verkoper de goederen aflevert op de kade, of op een binnenvaartschip gelegen naast het geboekte schip. Daarna draagt de koper het risico van verlies of schade en de kosten over. De koper is dus verantwoordelijk voor het laden van het schip. De Incoterm FAS staat in Nederland ook wel bekend als “Vrachtvrij Langszij Schip”.

FOB – Free On Board

De verkoper laadt de goederen aan boord van het afgesproken schip. Daarna draagt de koper de risico’s en de kosten. Volgens de ICC incoterms 2020 zijn de goederen aan boord van het schip bij het passeren van de reling van het schip. Echter, in gevallen waarbij goederen zich al op de terminal bevinden en niet meer overgebracht hoeven te worden naar het schip, zoals bijvoorbeeld bij goederen in containers, kan FOB minder geschikt zijn. In deze gevallen kan het raadzaam zijn om de FCA-voorwaarde te gebruiken. De Incoterm FOB staat in Nederland ook wel bekend als “Vrachtvrij aan Boord”.

CFR – Cost And Freight

De verkoper betaalt de kosten en vracht van de goederen naar de haven van bestemming. Het risico wordt overgedragen zodra de goederen zijn geladen. Volgens de ICC incoterms 2020 zijn de goederen aan boord van het schip bij het passeren van de reling van het schip. De verkoper moet net als bij de CPT Incoterm navragen of de terminal handling charges (THC) zijn inbegrepen in de CFR-prijs. De Incoterm CFR staat in Nederland ook wel bekend als “Kostprijs en Vracht”.

CIF – Cost Insurance And Freight

Volgens de CIF Incoterm regelt en betaalt de verkoper het vervoer en gerelateerde kosten tot de afgesproken haven van bestemming. De verkoper draagt het risico van verlies of schade tot de goederen aan boord zijn van het afgesproken schip. Daarnaast dient de verkoper een ladingsverzekering af te sluiten die de goederen dekt vanaf de haven van verscheping tot de haven van bestemming. Ook CIF is niet geschikt voor goederen in containers die alleen naar de terminal worden gebracht. Daarvoor is de Incoterm CIP geschikter. De Incoterm CIF staat in Nederland ook wel bekend als “Kostprijs, Verzekering en Vracht”.

Ben je van plan om internationaal te verzenden? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en uitleg over invoer of export, soort vervoer of een aanvullende transportverzekering.

Welke Incoterm het meest geschikt is, hangt af van alle omstandigheden. Wat we wel zien, is dat wij bij wegtransport EXW en DAP het meest voorkomen. Voor zeevracht zijn de meest voorkomende FOB en CIF. We raden onze klanten echter nooit aan om deze zomaar te kiezen. Het liefst kijken we altijd graag samen met onze klanten naar de situatie, zodat we de beste Incoterm kiezen voor hun specifieke situatie. Wil je weten welke voor jou het beste is? Neem dan vooral contact op.