Helpcentrum

Alles wat je moet weten over onze diensten

ADR staat voor: “Accord Européen Relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route”. Oftewel: de Europese overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen gelden verschillende voorschriften dus het is erg belangrijk dat deze worden nageleefd. 

In bepaalde gevallen is een gedeeltelijke of een volledige vrijstelling van het ADR mogelijk. Voor het vervoer van beperkte hoeveelheden gevaarlijke stoffen in stukgoed kan gebruik worden gemaakt van de zogenaamde 1000-puntenregeling. ADR en LQ transport is géén standaard vervoersmethode, maar kunnen we op aanvraag aanbieden via één van onze gespecialiseerde partners.

Via deze link kunt u gratis en eenvoudig punten berekenen volgens ADR 1.1.3.6

De exacte levertijd van je transport hangt af van de locatie, de gekozen vervoersmethode en het type lading. Levertijden worden nooit gegarandeerd, dus laat ons van tevoren weten als een zending echt vóór een bepaalde datum geleverd moet worden. Onze medewerkers kunnen je hierbij adviseren en een schatting geven van hoe lang het transport ongeveer zal duren.

De groeiende vraag naar transport, in combinatie met een tekort aan materieel en chauffeurs, zorgt wereldwijd voor vertragingen. Ook factoren zoals files (door het weer of ongelukken) en vertragingen tijdens het laden en lossen kunnen invloed hebben op de levertijden.

De Algemene Vervoerscondities, ook wel afgekort als AVC, zijn algemene voorwaarden die toe zijn te passen bij goederenvervoer over de Nederlandse wegen. Wanneer er goederenvervoer in het buitenland plaatsvindt gelden er andere regels. 

De AVC regelen de aansprakelijkheid van de vervoerder voor schade ontstaan aan de vervoerde goederen. U kunt de AVC voorwaarden downloaden via deze link.

Een eerste order moet altijd vooraf worden voldaan. Bij een positieve monitoring hanteren we voor een volgende factuur de genoemde betalingstermijn op ons briefpapier van maximaal 14 dagen na factuurdatum.

Is de getoetste kredietwaardigheid onvoldoende, ontbreken er financiële gegevens om de kredietwaardigheid te toetsen, of onze betalingstermijn van 14 dagen wordt niet (zonder overleg) gerespecteerd, dan wordt uw account automatisch ingesteld op vooruitbetaling.

In het orderoverzicht ziet u de zojuist geboekte zending bovenaan staan. De verzendlabels heeft u ontvangen op het e-mailadres van uw account en kunt u ook nog downloaden. U vinkt hiervoor eerst de betreffende order aan en drukt op het linkst PDF logo. 

Daarna download u de PDF label (klik linksboven). Indien van toepassing ontvangt u separaat nog extra verzendlabels van onze partner en we vragen u om beide labels te gebruiken. Indien de zending ergens anders wordt geladen, dan verzoeken we om de labels door te sturen naar de afzender.

Uw zakelijke express pakket zending tot 70 kg kunnen we wereldwijd snel en voordelig verzenden. Voor express transport van een pallet gelden maximale afmetingen van 302 (L) x 203 (W) x 178 (H) cm/stuk, met een totaalgewicht van 1000 kg. Voor palletzendingen waar de looptijd wat minder van belang is of het versturen van grotere pallets kunnen we een luchtvracht tarief afgeven via onze special service afdeling.

Voor groupage en wegtransport zendingen binnen Europa is een standaard looptijd de meest reguliere doorlooptijd die onze vervoerspartners hanteren. Deze looptijd geldt ook voor een direct transport, LTL of FTL zending binnen Europa. Vraag onze medewerkers naar alle mogelijkheden en de looptijden voor uw transport.

Kiest u voor een Economy looptijd dan is dat doorgaans de meest voordelige wegtransport optie die we kunnen aanbieden voor een groupage zending binnen Europa. Uw transport wordt doorgaans binnen twee werkdagen geladen en de looptijd is voor u niet zo van belang.

De meeste orders die u bij ons boekt kunt u zelf volgen via de tracking link die u per e-mail van ons ontvangt. Uiteraard monitoren onze medewerkers uw zending ook en zullen u, indien gewenst, pro-actief informeren. In uw klantomgeving kunt u geen status terugvinden.

De CMR (Convention on the Contract for the International Carriage of Goods by Road) is een internationale conventie die door alle Europese landen is aanvaard met als doel de voorwaarden voor wegtransport te organiseren. Dit document regelt het gehele contract voor internationale goederenvervoer per wegtransport.

De maximale vergoeding per kilo onder de CMR-vervoerscondities is 8,33 euro per kilogram. Dit bedrag is gebaseerd op de maximale vergoeding die is vastgesteld door de Europese Unie. U kunt de CMR voorwaarden downloaden via deze link.

Voor meer informatie over invoerrechten klik hier

Invoerrechten zijn heffingen die worden opgelegd door een land op goederen die worden geïmporteerd uit andere landen. Het is een vorm van belasting die wordt geheven om de binnenlandse industrie te beschermen, de handelsbalans te reguleren en inkomsten voor de overheid te genereren. 

De hoogte van de invoerrechten kan variëren en wordt meestal bepaald door de overheid van het importland. Deze tarieven kunnen worden vastgesteld als een vast bedrag per eenheid van het ingevoerde product (specifieke invoerrechten) of als een percentage van de waarde van het product (ad-valorem invoerrechten). Soms worden ook combinaties van deze twee methoden gebruikt.

Het doel van invoerrechten is om de binnenlandse productie te stimuleren door de concurrentie van goedkopere geïmporteerde goederen te verminderen. Door de import duurder te maken, kunnen lokale producenten hun prijzen handhaven en worden ze beschermd tegen goedkope buitenlandse concurrentie. Dit kan op korte termijn voordelig zijn voor de binnenlandse industrie, maar het kan ook leiden tot hogere prijzen voor consumenten en beperkte keuzemogelijkheden.

Invoerrechten kunnen ook worden gebruikt als een instrument van handelsbeleid om de handelsbalans te reguleren. Door hogere invoerrechten op bepaalde goederen te heffen, kan een land zijn import verminderen en zijn export bevorderen. Dit kan helpen om een overschot op de handelsbalans te creëren en de economie te ondersteunen.

Het heffen van invoerrechten genereert ook inkomsten voor de overheid. Deze inkomsten kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het financieren van overheidsuitgaven, het bevorderen van economische ontwikkeling of het subsidiëren van de binnenlandse industrie.

Invoerrechten zijn echter ook onderwerp van debat en kritiek. Ze kunnen leiden tot handelsspanningen tussen landen, protectionisme aanwakkeren en de wereldwijde economische groei belemmeren. Bovendien kunnen ze de kosten voor consumenten verhogen en internationale handel beperken. Daarom worden invoerrechten vaak onderworpen aan onderhandelingen en overeenkomsten tussen landen om handelsbarrières te verminderen en een meer open en eerlijk handelssysteem te bevorderen.

Indien de transporteur/vervoerder, die Freightwatch Benelux BV namens u inschakelt voor het transport, een importeur of exporteur vertegenwoordigt, doen ze (indien gewenst) de aangiften namens de opdrachtgever. Deze transporteur/vervoerder is dan formeel aangever en een administratieve dienstverlener. Deze transporteur/vervoerder kan na de aangifte niet fiscaal aansprakelijk worden gesteld. Een douane-expediteur of -agent is wel verantwoordelijk voor zijn werkzaamheden. De opdrachtgever kan hem hierop aanspreken onder de Nederlandse expeditievoorwaarden. Alle opdrachtgevers dienen een machtiging voor directe vertegenwoordiging voor in- en uitvoer af te geven. U hoeft deze machtiging maar één keer af te geven en geldt dan voor alle aangiften in- en uitvoer.

Indien noodzakelijk sturen we u een exemplaar toe. Nadat u deze machtiging geprint en ondertekend hebt, stuurt u deze per e-mail naar ons op. De Nederlandse overheid heeft bepaald dat de machtiging door een rechtsgeldige persoon moet worden afgegeven. Daarom vragen wij u ook een uittreksel van de Kamer van Koophandel (dit uittreksel mag niet ouder dan één maand zijn) en een kopie legitimatie van de persoon die tekenbevoegd is volgens de Kamer van Koophandel mee te sturen. Als er concernrelaties zijn, kan het dus zijn dat er meerdere uittreksels worden gevraagd.

Voor internationale zendingen buiten de EU is een commercial invoice nodig. We hebben een speciale pagina samengesteld met een kennisbank, eenvoudige invoice generator en een voorbeeld invoice.

Op deze pagina geven we u kort uitleg over de meest gekozen incoterms. Uiteraard kunt u voor extra informatie ook terecht bij uw accountant of de KvK.

De HS-code is een algemene codestructuur die door landen over de hele wereld wordt gebruikt. Het helpt de douane om de producten te identificeren die worden geïmporteerd en geëxporteerd en om de belastingen en tarieven te bepalen. De code bestaat uit een combinatie van minimaal 8 cijfers (unieke code) en is gebaseerd op de Harmonized Commodity Description and Coding Systen (HS).

Elk land kan de HS-code van een product uitbreiden met verschillende cijfers. Binnen de EU kennen we de achtcijferige codes voor goederen die je uitvoert uit de EU. Dit zijn HS-codes aangevuld met twee cijfers. Bij invoer van goederen in de EU heb je meestal tiencijferige codes nodig. Dit zijn HS-codes aangevuld met vier cijfers. Deze codes voor uitvoer en invoer noemen we ook wel goederencodes. Goederencodes zijn dus gebaseerd op HS-codes.

Wij zijn lid van de Nederlandse organisatie voor expeditie en logistiek en verklaren de Nederlandse Expeditievoorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden regelen de contractuele verhouding tussen de expediteur en zijn opdrachtgever inclusief de verantwoordelijkheden bij schade aan of verlies van de vervoerde goederen.

De aansprakelijkheid van de expediteur wordt door middel van deze voorwaarden beperkt en daarom adviseren we onze klanten om iedere zending aanvullend te verzekeren. Op deze pagina ziet u enkele praktijkvoorbeelden uitgewerkt.

We schakelen namens u een professionele vervoerder in en organiseren uw transport (m.a.w. doen vervoeren).

Voor meer informatie verwijzen we u door naar uw accountant, de KvK of deze website.

Exportdocumenten zijn de officiële documenten die nodig zijn bij het exporteren van goederen of diensten van het ene land naar het andere. Deze documenten spelen een cruciale rol bij het bevorderen van de internationale handel en zorgen ervoor dat de zendingen voldoen aan de wettelijke en reglementaire vereisten van zowel het exporterende land als het importerende land.

Bij het exporteren van goederen moeten exporteurs verschillende documenten invullen en indienen om de juiste douaneprocedures te volgen en de vlotte doorvoer van de goederen te waarborgen. Hier zijn enkele van de belangrijkste exportdocumenten:

1. Handelsfactuur: Dit document bevat gedetailleerde informatie over de verzonden goederen, zoals de hoeveelheid, de waarde, de oorsprong en de beschrijving van de goederen. Het wordt gebruikt voor douanedoeleinden en als basis voor het bepalen van de belastingen en heffingen op de invoer in het importerende land.

2. Verzendingsdocument: Dit document, meestal een vrachtbrief of een luchtvrachtbrief, wordt uitgegeven door de vervoerder en bevestigt dat de goederen zijn ontvangen voor verzending. Het bevat informatie over de afzender, de ontvanger, de aard van de goederen en de bestemming.

3. Certificaat van oorsprong: Dit document bevestigt dat de goederen afkomstig zijn uit een bepaald land. Het kan worden gebruikt om te profiteren van preferentiële handelsovereenkomsten of om te voldoen aan de invoereisen van het importerende land.

4. Transportverzekering: Hoewel het geen verplicht document is, wordt een transportverzekering sterk aanbevolen om de goederen te beschermen tegen schade of verlies tijdens het transport. Het certificaat van verzekering bevestigt dat de goederen verzekerd zijn en geeft details over de dekking.

5. Inklaringsdocumenten: Deze documenten, zoals een douaneaangifte en een exportvergunning, zijn vereist om de douaneprocedures te voltooien en de wettelijke vereisten van het exporterende en importerende land na te leven. Ze omvatten informatie over de goederen, de waarde, de oorsprong en andere relevante gegevens.

6. Betalingsdocumenten: Afhankelijk van de betalingsvoorwaarden kunnen verschillende documenten vereist zijn, zoals een bankgarantie, een brief of credit of een documentair incasso. Deze documenten zorgen ervoor dat de betaling correct en veilig wordt afgehandeld tussen de exporteur en de importeur.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte exportdocumenten die nodig zijn, kunnen variëren afhankelijk van het land van oorsprong en bestemming, de aard van de goederen en andere specifieke vereisten. Het is essentieel voor exporteurs om nauw samen te werken met de relevante autoriteiten, zoals douaneagentschappen en handelskamers, om ervoor te zorgen dat alle vereiste documentatie correct wordt ingevuld en ingediend.

Het correct invullen en beheren van exportdocumenten is essentieel voor een soepele en efficiënte internationale handel. Onvolledige of onjuiste documentatie kan leiden tot vertragingen, boetes of zelfs de inbeslagname van goederen. Exporteurs moeten daarom goed op de hoogte zijn van de vereisten en zorgvuldig de exportdocumenten invullen om ervoor te zorgen dat hun zendingen zonder problemen worden afgehandeld.

In het dropdownmenu in je account is de optie "facturen" zichtbaar vanaf de eerstvolgende werkdag na je eerste bestelling.

Wil je je financiële gegevens inzien, downloaden of reageren op de factuur? Klik dan op de blauwe balk "Bekijk online het factuurdossier" onderaan de e-mail die je van ons ontvangt. Je hebt hier 24/7 toegang tot je financiële dossier.